TIHI KRADLJIVAC VIDA

Glaukom ili zelena očna mrena je naziv za grupu bolesti koja vodi ka oštećenju vidnog živca i gubitku ganglijskih stanica, te je vodeći  uzrok sljepoće kod ljudi iznad 40 godina.

Oštećenja vidnog živca su nepovratna, a liječenje može samo usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti. Zbog toga je potreban preventivni pregled oftalmologa u svih osoba starijih od 40 godina, a i u mlađih osoba u slučaju obiteljske povijesti glaukoma.

Oštećenja vidnog živca su nepovratna, a liječenje može samo usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti. Zbog toga je potreban preventivni pregled oftalmologa u svih osoba starijih od 40 godina, a i u mlađih osoba u slučaju obiteljske povijesti glaukoma.

Mjerenje očnog tlaka obavlja se  aplanacijskim tonometrom uz topičku anesteziju, sto čini ovu pretragu je potpuno bezbolnom.

Slika 1. Aplanacijsko mjerenje očnog tlaka

Glaukom se razvija kad je stvaranje očne vodice povećano ili je njeno otjecanje otežano. Da biste razumjeli kako povišeni očni tlak utječe na oko, zamislite oko kao balon. Kada je previše zraka upuhano u balon, tlak u balonu raste uzrokujući prasak. Ali oko je prejako da prsne. Umjesto toga, povišeni očni tlak uništava najosjetljiviji dio u oku, a to je očni živac koji je građen od preko 1 miliona živčanih stanica. Kada tlak u oku poraste živčane stanice budu komprimirane što uzrokuje njihovo oštećenje i eventualno smrt.

Slika 2. Nastanak glukomske bolesti

Smrt tih stanica rezultira gubitkom vida. Ispadi vidnog polja u glaukomskih pacijenata se pojavljuju vrlo rano, što ljudsko oko ne mora zamijetiti. Ispadi se šire od periferije prema središtu pa bolesnici imaju suženo vidno polje; gledaju kao kroz dvocjevku ili tunel (slika 3).

Slika 3. Ostaci vidnog polja u glaukomskog pacijenta

Slika 4. Atrofija očnog živca u glaukomskog pacijenta

Završetak procesa je sljepoća. (Slika 4)

Stoga je potrebno barem 2x godišnje izmjeriti očni tlak i lx godišnje napraviti vidno polje koje pokazuje stupanj oštećenja očnog živca.

Liječenje glaukoma provodi se lijekovima (beta blokatori, adrenergični agonisti, inhibitori karboanhidraze, kolinergični agonisti I prostaglandini), laserom i kirurškim zahvatima. Gotovo većina vrsta glaukoma se može liječiti lokalnom primjenom lijekova (očnih kapi) – (Slika 5.)

Slika 5. Lokalna primjena kapljica

Ispadi vidnog polja u glaukomskih pacijenata se pojavljuju vrlo rano, što ljudsko oko ne mora zamijetiti. Ispadi se šire od periferije prema središtu pa bolesnici imaju suženo vidno polje; gledaju kao kroz dvocjevku ili tunel (slika  2). Završetak procesa je sljepoća. Stoga je potrebno barem 2x godišnje izmjeriti očni tlak i lx godišnje napraviti vidno polje koje pokazuje stupanj oštećenja očnog živca.

U našoj Poliklinici od sada možete napraviti vidno polje na najnovijem aparatu za određivanje vidnog polja Tvrtke Haag-Streit Octopus 600 sa posebnim programom za rano otkrivanje oštećenja na vidnom živcu (Slika 6).

Ovaj perimetar je sposoban otkriti najbitnije faze progresije glaukomske bolesti, omogućujući ranu dijagnozu bolesti kao i praćenje samog tijeka olesti. 

Slika 6. Haag-Streit Octopus 600 – vidno polje za rano otkrivanje glaukoma

Rezervirajte svoj termin na tel. 042 200-443.

International Glaucoma Symposium, March 11-12, 2016. Zagreb
Potpisivanje knjige “Generic
medication in ophthalmology”
Prof. Alon Harris
Director of Clinical Research, Eugene and Marilyn Glick Eye Institute, USA

Prof. Alon Harris.JPG2