BOTOX za smanjivanje znojenja

ZAŠTO SE ODLUČITI ZA BOTOX TRETMAN?

Hiperhidroza je česti poremećaj koji se očituje pojačanim znojenjem. Često je uzrokovana preosjetljivošću neurovegetativnog živčanog sustava koji nije pod našom kontrolom, a ponekad je povezana sa poremećajem hormona štitnjače ili spolnih hormona.

Hiperhidrozu pacijenti najčešće doživljavaju u vrlo važnim, ali stresnim situacijama te ju opisuju kao mokre kolutove ispod pazuha ili jako znojenje stopala ili dlanova što otežava društveni i poslovni život.

Dobne skupine koje su zahvaćene problemom su mladi adolescenti, poslovni mladi ljudi pa i zrelija populacija. Rijetki od njih nađu privremena rješenja u smislu lokalnih preparata koji djeluju kao antiperspiranti. Rezultati su skromni i nisu zadovoljavajući kod većine pacijenata. Druga mogućnost je iontoforeza koja ima svoje djelovanje, ali su tretmani zahtjevni jer se izvode često – po tri puta tjedno, a sa prestankom terapije prvotni problem se ubrzo vrati.

Hiperhidrozu češće imaju žene nego muškarci.

ŠTO JE MOGUĆE TRETIRATI?

Botox se aplicira kao mikroinjekcija na područje koje problem zahvaća – pazuhe, dlanove, tabane i glavu.

PRIPREMA PRIJE TRERMANA

Preporučuje se nekoliko dana prije tretmana isključiti antiperspirante iz upotrebe . Važno je da prije tretmana liječnik pregleda kožu i područja koja se planira tretirati te na temelju stanja kože odredi terapiju. Situacije u kojima se odgađa tretman su infekcije, autoimune bolesti, bolesti živca, alergije, a savjetuje se odgoditi primjenu na trudnicama i dojiljama.

TRETMAN I POSTUPAK

Budući da je područje rada anestezirano posebnom kremom i da se tretman izvodi mikro iglicama, slobodno možemo reći da je tretman gotovo bezbolan. Rezultati su vidljivi kroz 4-7 dana, a učinak traje 4-6 mjeseci, kada se tretman može ponoviti.

OPORAVAK

Posebnog oporavka nema, ali se savjetuje nekoliko sati nakon tretmana ostati u uspravnom položaju kako bi se injektirani sadržaj ravnomjerno rasporedio. Nekoliko dana nakon tretman izbjegavati saunu i solarij, a neposredno nakon tretmana ne aplicirati nikakva sredstva na tretirano područje.