Kada na operaciju sive mrene

SIVA MRENA ILI KATARAKTA je zamućenje leće koje nastaje kao posljedica denaturacije lećnih proteina. Zamućivanjem očne leće sve više se smanjuje prolaz svjetlosti u unutrašnjost oka nakon čega dolazi do postepenog pada vida. Siva mrena je na vodećem mjestu uzročnika sljepoće u svijetu.

Prirodna očna leća je potpuno prozirna i sudjeluje u lomu zraka koje ulazeći u oko završavaju u žutoj pjegi koja je centralno mjesto vida na očnoj pozadini. Prirodna očna leća ima mogućnost mijenjanja svoga oblika što omogućava fokusiranje slike na žutu pjegu.

Umjetna leća koja se ugrađuje u oko ima svoju dioptrijsku vrijednost, a postupak izračunavanja dioptrijske vrijednosti intraokularne leće naziva se biometrija. To je ultrazvučna pretraga oka kojom se određuje duljina očne jabučice kojom izračunavamo dioptrijsku vrijednost umjetne leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije sive mrene.

Operacija sive mrene danas se izvodi ultrazvukom (PHACO) u topičkoj anesteziji (uz kapanje kapljica). U oko se ulazi kroz otvor 2.6 mm koji ne zahtijeva šivanje te uvelike ubrzava postoperatvni oporavak. Kroz otvor se uvode instrumenti kojima se usitnjava zamućena leća. Cijeli postupak obično traje 15 do 30 minuta. Nakon operacije oko se zatvara i prvo previjanje obavlja slijedeći dan. Zahvat je bezbolan, a nakon završetka operacije bolesnik odlazi kući. Mirovanje nije potrebno.

Poslije operacije sive mrene prvi rezultati se mogu vidjeti već prvi dan nakon operacije. Tijekom 4 tjedna nakon operacije u oči se ukapavaju kapi. Lijekovi sprečavaju razvoj upale i ubrzavaju oporavak oka. Ugradnjom umjetne leće omogućuje se dobar vid na daljinu, dok je za čitanje uglavnom potrebno propisati nove naočale 3 tjedna nakon operacije.

KADA OPERIRATI SIVU MRENU ?

ultrazvucna-operacija-mrene-alcon-a

Najjednostavniji odgovor je kada Vas mrena onemogućava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje ste do sada mogli obavljati.