Botox kao lijek – blefarospazam

BLEFAROSPAZAM je vrsta fokalne distonije koja se odlikuje naglim i nekontroliranim stiskanjem očnih kapaka, tako da pacijent ima problema sa spontanim otvaranjem očiju. Javlja se uglavnom u starijoj životnoj dobi i to najčešće obostrano, no ponekad može biti zahvaćena samo jedna strana. Točna priroda bolesti nije do kraja poznata, a napad može izazvati jako ili trepćuće svjetlo, vjetar, prašina i drugi iritirajući faktori.
Jačina i učestalost napada su različiti. U početku su smetnje blage i javljaju se rijetko u vidu nelagode, iritacije i treptanja. S vremenom one postaju izraženije, a osim stiskanja kapaka može se javiti i nekontrolirano stiskanje dijela lica ili čela (intermitentni blefarospazam).


Refleksni blefarospazam

Refleksni blefarospazam tonički je grč kružnog mišića oka (grč kapka) i nastaje nadraživanjem trigeminalnoga živca uslijed različitih očnih bolesti. Kod ovakvog tipa blefarospazma kapci su trajno grčevito zatvoreni. Blefarospazam udružen sa suzenjem oka (epifora) i nepodnošenjem svjetlosti (fotofobija) predstavlja trijas iritativnih simptoma koji se javljaju kod upalnih promjena na spojnici (konjuktivitis), bolesti prednjeg segmenta oka (keratitis i sl). Terapija je usmjerena na tretman bolesti koja je izazvala blefarospazam.


Simptomatski blefarospazam

Simptomatski blefarospazam nastaje uslijed nadražaja centralnih ili perifernih dijelova facijalnog živca i refleksnim putem uslijed nadražaja oftalmičkog i optičkog živca. Uz grčevito zatvorene kapke, grčem mogu biti zahvaćeni drugi mišići lica inervirani ličnim živcem. Obično je riječ o kombinaciji toničkih i kloničnih grčeva. Simptomatski blefarospazam nastaje obično uslijed procesa unutar lubanje (postencefalitički parkinsonizam, apscesi, tumori i dr).


Liječenje

FullSizeRender.jpg2

Privremena poboljšanja mogu se postići injekcijama Botoxa , koji djeluje na prijenos kemijskih impulsa u mišićima i tako ciljano i selektivno smanjuje njihovu aktivnost.
Botox (botulinumtoxin A) je neurotoksin koji se koristi kao lijek u obliku injekcija u zahvaćeni mišić, a rezultat je opuštanje grča mišića. Sam način apliciranja injekcija nije bolan – prisutna je eventualno manja neugoda na mjestu uboda.
Prvi rezultati se vide unutar tri dana, a najviše jedan do dva tjedna nakon primjene Botoxa. Učinak traje otprilike tri do četiri mjeseca, kada se tretman može ponoviti. Nakon tretmana dolazi do opuštanja mišića, smanjenja nevoljnog i nekontroliranog treptanja te omogućuje povratak normalnom obavljanju svakodnevnih zadataka.

Slika 1. Blepharospazam prije aplikacije Botoxa

FullSizeRender

Slika 2. Pacijentica 7 dana nakon aplikacije Botoxa