Botox i intradermalni Fileri

Botox kao lijek – blefarospazam

 

BLEFAROSPAZAM je vrsta fokalne distonije koja se odlikuje naglim i nekontroliranim stiskanjem očnih kapaka, tako da pacijent ima problema sa spontanim otvaranjem očiju. Javlja se uglavnom u starijoj životnoj dobi i to najčešće obostrano, no ponekad može biti zahvaćena samo jedna strana. Točna priroda bolesti nije do kraja poznata, a napad može izazvati jako ili trepćuće svjetlo, vjetar, prašina i drugi iritirajući faktori.

Jačina i učestalost napada su različiti. U početku su smetnje blage i javljaju se rijetko u vidu nelagode, iritacije i treptanja. S vremenom one postaju izraženije, a osim stiskanja kapaka može se javiti i nekontrolirano stiskanje dijela lica ili čela (intermitentni blefarospazam).


Refleksni blefarospazam

Refleksni blefarospazam tonički je grč kružnog mišića oka (grč kapka) i nastaje nadraživanjem trigeminalnoga živca uslijed različitih očnih bolesti. Kod ovakvog tipa blefarospazma kapci su trajno grčevito zatvoreni. Blefarospazam udružen sa suzenjem oka (epifora) i nepodnošenjem svjetlosti (fotofobija) predstavlja trijas iritativnih simptoma koji se javljaju kod upalnih promjena na spojnici (konjuktivitis), bolesti prednjeg segmenta oka (keratitis i sl). Terapija je usmjerena na tretman bolesti koja je izazvala blefarospazam.


Simptomatski blefarospazam

Simptomatski blefarospazam nastaje uslijed nadražaja centralnih ili perifernih dijelova facijalnog živca i refleksnim putem uslijed nadražaja oftalmičkog i optičkog živca. Uz grčevito zatvorene kapke, grčem mogu biti zahvaćeni drugi mišići lica inervirani ličnim živcem. Obično je riječ o kombinaciji toničkih i kloničnih grčeva. Simptomatski blefarospazam nastaje obično uslijed procesa unutar lubanje (postencefalitički parkinsonizam, apscesi, tumori i dr).


Liječenje

Privremena poboljšanja mogu se postići injekcijama Botoxa , koji djeluje na prijenos kemijskih impulsa u mišićima i tako ciljano i selektivno smanjuje njihovu aktivnost.

Botox (botulinumtoxin A) je neurotoksin koji se koristi kao lijek u obliku injekcija u zahvaćeni mišić, a rezultat je opuštanje grča mišića. Sam način apliciranja injekcija nije bolan – prisutna je eventualno manja neugoda na mjestu uboda.

Prvi rezultati se vide unutar tri dana, a najviše jedan do dva tjedna nakon primjene Botoxa. Učinak traje otprilike tri do četiri mjeseca, kada se tretman može ponoviti. Nakon tretmana dolazi do opuštanja mišića, smanjenja nevoljnog i nekontroliranog treptanja te omogućuje povratak normalnom obavljanju svakodnevnih zadataka.

 

Intradermalni fileri

Razvojem kirurške tehnologije, danas postoji rješenje za sve, bore na čelu se brišu Botoxom, bore oko usana se popunjavaju Juvedermom, a opušteni kapci i vrat se brzim potezom skalpela vraća u stanje prije 20-tak godina.

INTRADERMALNI FILERI koriste se kako bi se smekšale grube linije lica te uklonile bore. Najčešće korišteni intradermalni fileri su oni na bazi kolagena ili hijaluronske kiseline. Fileri se ubrizgavaju pod kožu ili u snice nakon čega se povećava volumen ispod kože ili sluznice, a samim time se postiže mladolik izgled.
Intradermalni fileri koji je indicirani kod korekcije srednje dubokih i dubokih bora (npr. Nasolabijalnih bora). Intradermalni fileri novije generacije osim hijaluronske kiseline sadrže i anestetik. Taj anestetik ima dvije bitne funkcije i to bezbolnost samog zahvata i učinak vazokonstrikcije (sužava krvne žile i tako smanjuje hematom – otok) te nakon aplikacije možete odmah na posao.